Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Donaty z czekoladą, budyniem i kiwi

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 630 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
czekolada 50 gram
cukier 160 gram
sól szczypta
masło roztopione 2 łyżki
jajko
mleko 300 ml
kiwi
budyń waniliowy
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Donaty z czekoladą, budyniem i kiwi

Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.

Roztopione masło łączymy z mlekiem i jajkiem, ewentualnie aromatem. Wlewamy je do mąki i zagniatamy ciasto, podsypując je mąką. Na końcu wsypujemy pokrojoną czekoladę i jeszcze raz zagniatamy.

Rozgrzewamy mocno olej do smażenia.

Na stolnicy wałkujemy ciasto i za pomocą szklanki i nakrętki od butelki wykrawamy donaty.

Smażymy je w głębokim oleju z obu stron.

Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość mleka (300ml). Studzimy.

Wystudzonym budyniem dekorujemy donaty, ozdabiamy plasterkiem kiwi i oprószamy cukrem pudrem.

Otrzymałam ponad 40 sztuk donatów.

Smacznego :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

xxKatherinee 19.03.2015 15:09
super podane, dla mojego synka będą idealne ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak