Przepis i sposób przygotowania na: Donaty - amerykańskie pączki z dziurką
Do naczynia przesiać mąkę dodać drożdże, sól, cukier, roztopione letnie masło, mleko i roztrzepane jajka. Całość mieszamy i zagniatamy tak długo aż powstanie jednolite i nie lepiące się ciasto do rąk.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości. Gdy ciasto podrośnie posypać stolnicę mąką i rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Szklanką wyciąć kółka a kieliszkiem wyciąć w środku małe kółka. Układamy na stolnicy podsypanej mąką, aż donaty podrosną.
Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto. Wyjąć i odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Ciepłe donaty lukrujemy i posypujemy kolorowym kokosem, skórką pomarańczową, czekoladowymi pałeczkami, kolorowymi groszkami lub kto co lubi. Lukier: do soku ucierając dodajemy tyle cukru, aż uzyskamy lejący lukier.