Donaty - amerykańskie pączki z dziurką

Donaty - amerykańskie pączki z dziurką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna plus mąka do pods

    800 gramów
  • mleko

    350 mililitrów
  • cukier

    150 gramów
  • jajko

    2 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,5 łyżeczki
  • lukier

  • sok z pół cytryny

  • cukier puder

  • olej do smażenia

  • masło

    30 gramów
  • drożdże

    45 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do naczynia przesiać mąkę dodać drożdże, sól, cukier, roztopione letnie masło, mleko i roztrzepane jajka. Całość mieszamy i zagniatamy tak długo aż powstanie jednolite i nie lepiące się ciasto do rąk.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości. Gdy ciasto podrośnie posypać stolnicę mąką i rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Szklanką wyciąć kółka a kieliszkiem wyciąć w środku małe kółka. Układamy na stolnicy podsypanej mąką, aż donaty podrosną.

Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto. Wyjąć i odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Ciepłe donaty lukrujemy i posypujemy kolorowym kokosem, skórką pomarańczową, czekoladowymi pałeczkami, kolorowymi groszkami lub kto co lubi. Lukier: do soku ucierając dodajemy tyle cukru, aż uzyskamy lejący lukier.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 25.02.2017 19:35
Super smakowite:)
Anna133 18.08.2013 09:27
uwielbiamy i częśto robię
Dorian 04.05.2013 00:25
pieknie wygladaja
elficzna 01.03.2013 15:12
wyglądają na prawdę pięknie :) i pysznie
treonina 10.02.2013 18:52
super!
anemon 31.01.2013 14:13
Ależ one wyglądają apetycznie tak ułożone w rzędach.
barbara11561 29.01.2013 15:32
pyszne,na pewno następne pączusie będą takie:)
MAR3STA 28.01.2013 18:32
pyszne
Katarzyna/kate1980 28.01.2013 14:11
jakie śliczne
Joanna23 28.01.2013 10:40
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat