Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Donaty

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

Przepis i sposób przygotowania na: Donaty

Kroki postępowania

1
Składniki:
30 dag chudego twarogu
1/2 kg mąki pszennej
2 łyżki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
5 łyżek masła
2 jaja
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Krok 1 - Donaty foto
2
Twaróg zmielić trzykrotnie. Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać zimne, pokrojone masło. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i dodać do ciasta. Następnie dodać całe jajka oraz zmielony twaróg. Wyrobić ciasto.
Krok 2 - Donaty foto
3
Ciasto rozwałkować na niezbyt cienki placek ( o grubości ok. 1/2 cm.) a następnie szklanką wyciąć placuszki
Krok 3 - Donaty foto
4
w każdym placuszku wyciąć kieliszkiem mniejszy otwór.
Krok 4 - Donaty foto
5
Piec na gorącym
Krok 5 - Donaty foto
6
tłuszczu aż do zarumienienia.
Krok 6 - Donaty foto
7
Przed podaniem posypać cukrem pudrem:)
Krok 7 - Donaty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 02.01.2014 12:29
rewelacyjne te donaty:)
Izabela77 02.01.2014 11:58
ale bym zjadła takiego pączka;)
Rafał3 02.01.2014 11:57
mniam mniam wygląda wyśmienicie ;-)
Poison1988 02.01.2014 11:48
aż ślinka leci :)
Romanowka 02.01.2014 11:45
lubię takie słodkości
idealme 02.01.2014 11:43
bardzo smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak