Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DOMOWY ZAKWAS NA ŻUR

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

woda ciepła 1 litr
mąka żytnia pełnoziarnista 1 szkl
ząbki czosnku 3 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
sól szczypyta

Porada

Zakwas możemy zamknąć i przechowywać w lodówce przez parę dni i żurek gotować wtedy, gdy będziemy mieli na to ochotę.

Przepis i sposób przygotowania na: DOMOWY ZAKWAS NA ŻUR

1/Do glinianego naczynia lub słoja wsypać mąkę, zalać wodą i dobrze wymieszać. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i czosnek krojony na kawałki. Wymieszać.

2/Słój przykryć ściereczką lub płótnem i odstawić na 3 doby w ciepłe miejsce. Po tym czasie nasz zakwas będzie gotowy do gotowania żurku. Przed gotowaniem żurku, zakwas przecedzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ankha 27.03.2015 19:28
Ach, to już czas nastawiać zakwas, dzięki za przypomnienie :)
joanna43 27.03.2015 10:21
domowy jest super
Damiano
Damiano 27.03.2015 09:24
Z takiego zakwasu wyjdzie pyszny żurek
Ali 27.03.2015 07:54
Przydatny przepis.
Edith85 27.03.2015 07:40
domowy najlepszy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak