DOMOWY ZAKWAS NA ŻUR

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda ciepła

    1 litr
  • mąka żytnia pełnoziarnista

    1 szkl
  • ząbki czosnku

    3 ząbki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 szt
  • sól

    szczypyta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/Do glinianego naczynia lub słoja wsypać mąkę, zalać wodą i dobrze wymieszać. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i czosnek krojony na kawałki. Wymieszać.

2/Słój przykryć ściereczką lub płótnem i odstawić na 3 doby w ciepłe miejsce. Po tym czasie nasz zakwas będzie gotowy do gotowania żurku. Przed gotowaniem żurku, zakwas przecedzić.
katerinaJ
Zakwas możemy zamknąć i przechowywać w lodówce przez parę dni i żurek gotować wtedy, gdy będziemy mieli na to ochotę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ankha 27.03.2015 19:28
Ach, to już czas nastawiać zakwas, dzięki za przypomnienie :)
joanna43 27.03.2015 10:21
domowy jest super
Damiano 27.03.2015 09:24
Z takiego zakwasu wyjdzie pyszny żurek
Ali 27.03.2015 07:54
Przydatny przepis.
Edith85 27.03.2015 07:40
domowy najlepszy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat