Przepis i sposób przygotowania na: Domowy wędzony twarożek
Do twarogu dodajemy sól i drobno posiekany czosnek, oraz pozostałe przyprawy, następnie ugniatamy do uzyskania gładkiej zwartej masy.
Formujemy kulki wielkości pięści.
Podwędzany sposób nr1. Dający delikatną skórkę :
Rękaw do wędzenia zawiązujemy na końcu sznurkiem, wkładamy pierwszy ser i skręcamy, a następnie przewiązujemy na górze sznurkiem wędzarniczym. Robimy mały odstęp i kolejną kokardkę, nakładamy kolejna porcję sera. Taki rękaw z skręconymi i powiązanymi serami, wstawiamy do ciepłego dymu, na około 7 godzin. Sery muszą ostygnąć i wyschnąć, niewyjmowane z 'pończochy' przez co najmniej dobę.
Mocno wędzony sposób nr2. Dający ciemną skórkę:
Ser uformowany w kule przekładamy do cienkiej gazy którą skręcamy i związujemy, takie pojedyncze kulki wędzimy w ciepłym dymie około 5
godzin, następnie sery wyjmujemy, siekamy, wyrabiamy ponownie tak by uwędzona skórka zagniotła się do środka. Ponownie formujemy i związujemy i wędzimy, do uzyskania ciemnej skórki, w ciepłym dymie przez około 5 godzin. Sery muszą ostygnąć i wyschnąć, przez co najmniej dobę.
Ważne jest by sery nie wędziły się w zbyt mocnym dymie, bo odzieją się od skórki i będą pustawe w środku. Można dowolnie odbierać przyprawy. Ponowne podwędzanie nie jest konieczne ale nadaje serowi wyjątkowej głębi smaku.