Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy wędzony twarożek

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3,2% 4 litry
sok z cytryny 8 łyżek
czosnek 1 główka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
sól 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy wędzony twarożek

Mleko zagotowujemy w rondelku (uważamy aby nie wykipiało), zmniejszanym ogień i dodajemy sok z cytryny, delikatnie mieszamy gdy mleko się zważy zdejmujemy z ognia, po przestudzeniu przelewamy do miski wyłożonej gazą. Pieluchę zakręcamy i odciskamy serwatkę, związany twaróg odwieszamy do stężenia i całkowitego ostygnięcia na 2-3 godziny.

Do twarogu dodajemy sól i drobno posiekany czosnek, oraz pozostałe przyprawy, następnie ugniatamy do uzyskania gładkiej zwartej masy.

Formujemy kulki wielkości pięści.

Podwędzany sposób nr1. Dający delikatną skórkę :

Rękaw do wędzenia zawiązujemy na końcu sznurkiem, wkładamy pierwszy ser i skręcamy, a następnie przewiązujemy na górze sznurkiem wędzarniczym. Robimy mały odstęp i kolejną kokardkę, nakładamy kolejna porcję sera. Taki rękaw z skręconymi i powiązanymi serami, wstawiamy do ciepłego dymu, na około 7 godzin. Sery muszą ostygnąć i wyschnąć, niewyjmowane z 'pończochy' przez co najmniej dobę.

Mocno wędzony sposób nr2. Dający ciemną skórkę:

Ser uformowany w kule przekładamy do cienkiej gazy którą skręcamy i związujemy, takie pojedyncze kulki wędzimy w ciepłym dymie około 5
godzin, następnie sery wyjmujemy, siekamy, wyrabiamy ponownie tak by uwędzona skórka zagniotła się do środka. Ponownie formujemy i związujemy i wędzimy, do uzyskania ciemnej skórki, w ciepłym dymie przez około 5 godzin. Sery muszą ostygnąć i wyschnąć, przez co najmniej dobę.

Ważne jest by sery nie wędziły się w zbyt mocnym dymie, bo odzieją się od skórki i będą pustawe w środku. Można dowolnie odbierać przyprawy. Ponowne podwędzanie nie jest konieczne ale nadaje serowi wyjątkowej głębi smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 03.03.2014 19:29
fajny taki serek, szkoda,że nie mam takich warunków (wędzarnia):(
Adamorek 03.03.2014 17:15
super taki domowy
Marta1986 03.03.2014 17:07
smacznie wyglada
Beata999 03.03.2014 16:24
Szkoda,że brakuje mi "ciepłego dymu".
patryska76 03.03.2014 16:03
Przydatny przepis ;-)
Paolcia 03.03.2014 15:54
mmm uwielbiam domowe wyroby :0
Smaczna_B 03.03.2014 15:35
fajny taki domowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak