Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy twaróg

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko
muślinowa serweta

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy twaróg

Kiedy w domu mleko, takie z żywymi bakteriami, (nie UHTe) mi się skwasi, przelewam go do garnka, podgrzewam na małym ogniu, aż zaczną się robić grudki sera. Wtedy wyłączam i daje jeszcze chwilę czasu wszystkiemu by odstało. Następnie odcedzam ser przez czystą ściereczkę (najlepsza niezbyt gęsto tkana) wieszając ją gdzieś wyżej i zachowuję odciekającą serwatkę do wypieku chleba. Po kilku godzinach wyjmuję ser ze ściereczki i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak