Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DOMOWY SOS POMIDOROWY SŁODKO-OSTRY

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 3 kg
cebula 4 szt
papryka czerwona 1 duża szt
papryczka chilli 1 sztuka
cukier do smaku
sól 5 łyżeczek
jabłko kwaśne antonówka 0,5 kg kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: DOMOWY SOS POMIDOROWY SŁODKO-OSTRY

Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skóry. Pokroić na ósemki i odciąć twardsze części. Włożyć wszystko do dużego garnka i zacząć gotować. Posolić . W tym czasie pokroić cebulę i paprykę w kostkę. Dodać do pomidorów. Gotować aż masa będzie miękka. W tym czasie obrać jabłka , wydrążyć środki i pokroić na ósemki lub mniejsze. Ostrą papryczkę przeciąć na pół, pozbyć się ostrych pestek, pokroić na małe kawałeczki. Dodać do masy wraz z jabłkami. Gotować 15 min . Całość popieprzyć , dodać oregano i cukier wg uznania u mnie około 5 łyżek. Zdjąć z ognia , zmiksować tak aby wszystkie większe kawałki nie były wyczuwalne, wg preferencji , u mnie sos nie jest super gładki , ale nie ma w nim wielkich kawałków. Na malutkim ogniu ponownie podgrzać ( uwaga może bulbolić).
Gorący sos przelać do wyparzonych słoiczków i zakręcić . Pasteryzować 10 min od zagotowania.

Sos polecam do wszystkiego- świetny z makaronem , jako dip do przekąsek na zimno, jako keczup na kanapki , ale również do pizzy i zapiekanek .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

29.07.2013 19:58
Smakuje extra, jadłem ten sos zrobiony przez autorkę przepisu :)
Margo1 12.05.2013 14:14
wygląda super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak