DOMOWY SOS POMIDOROWY SŁODKO-OSTRY

DOMOWY SOS POMIDOROWY SŁODKO-OSTRY

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    3 kg
  • cebula

    4 szt
  • papryka czerwona

    1 duża szt
  • papryczka chilli

    1 sztuka
  • cukier

    do smaku
  • sól

    5 łyżeczek
  • jabłko kwaśne

    antonówka 0,5 kg kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania DOMOWY SOS POMIDOROWY SŁODKO-OSTRY

Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skóry. Pokroić na ósemki i odciąć twardsze części. Włożyć wszystko do dużego garnka i zacząć gotować. Posolić . W tym czasie pokroić cebulę i paprykę w kostkę. Dodać do pomidorów. Gotować aż masa będzie miękka. W tym czasie obrać jabłka , wydrążyć środki i pokroić na ósemki lub mniejsze. Ostrą papryczkę przeciąć na pół, pozbyć się ostrych pestek, pokroić na małe kawałeczki. Dodać do masy wraz z jabłkami. Gotować 15 min . Całość popieprzyć , dodać oregano i cukier wg uznania u mnie około 5 łyżek. Zdjąć z ognia , zmiksować tak aby wszystkie większe kawałki nie były wyczuwalne, wg preferencji , u mnie sos nie jest super gładki , ale nie ma w nim wielkich kawałków. Na malutkim ogniu ponownie podgrzać ( uwaga może bulbolić).
Gorący sos przelać do wyparzonych słoiczków i zakręcić . Pasteryzować 10 min od zagotowania.

Sos polecam do wszystkiego- świetny z makaronem , jako dip do przekąsek na zimno, jako keczup na kanapki , ale również do pizzy i zapiekanek .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

29.07.2013 19:58
Smakuje extra, jadłem ten sos zrobiony przez autorkę przepisu :)
Margo1 12.05.2013 14:14
wygląda super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat