Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy sos kurkowo-śmietanowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Polecam wypróbować mój przepis na przepyszny, domowy sosik kurkowo-śmietanowy.

Składniki:

Składniki

kurki 2 garście
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
Bazylia suszona Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
Pieprz czosnkowy mielony Prymat 1 szczypta
śmietana 0.5 szklanki

Porada

Do sosiku kurkowego możesz dodać szczypiorek, koperek. Ja podałam do obiadu sos z makaronem. Sos będzie pasował także do obiadu z młodymi ziemniakami :)

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy sos kurkowo-śmietanowy

1. Świeżo zebrane kurki oczyść z mchu, ziemi.

2. Te większe drobniej pokrój.

3. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek pokrój na plasterki.

4. Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i czosnek. Cebulę z czosnkiem smaż 4 minuty, od czasu do czasu przemieszaj.

5. Na patelnię z czosnkiem i cebulką wrzuć kurki. Smaż 8 minut, od czasu do czasu przemieszaj wszystko.

6. Dodaj pieprz, sól, bazylię. Wlej też pół szklanki śmietany. Wymieszaj, gotuj jeszcze minutkę. Sos jest gotowy. Życzę smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak