Domowy sos kurkowo-śmietanowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Polecam wypróbować mój przepis na przepyszny, domowy sosik kurkowo-śmietanowy.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • kurki

    2 garście
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżki
  • Bazylia suszona Prymat

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czosnkowy mielony Prymat

    1 szczypta
  • śmietana

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Świeżo zebrane kurki oczyść z mchu, ziemi.

2. Te większe drobniej pokrój.

3. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek pokrój na plasterki.

4. Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i czosnek. Cebulę z czosnkiem smaż 4 minuty, od czasu do czasu przemieszaj.

5. Na patelnię z czosnkiem i cebulką wrzuć kurki. Smaż 8 minut, od czasu do czasu przemieszaj wszystko.

6. Dodaj pieprz, sól, bazylię. Wlej też pół szklanki śmietany. Wymieszaj, gotuj jeszcze minutkę. Sos jest gotowy. Życzę smacznego!

Dotamisio
Do sosiku kurkowego możesz dodać szczypiorek, koperek. Ja podałam do obiadu sos z makaronem. Sos będzie pasował także do obiadu z młodymi ziemniakami :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat