Domowy sos barbecue

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • przecier pomidorowy

    250 ml.
  • musztarda

    2 łyżki
  • miód

    1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy

    100 ml.
  • sos sojowy

    2 łyżeczki
  • Goździki całe Prymat

    4 sztuki
  • wino czerwone

    50 ml.
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę,czosnek i paprykę siekamy w bardzo drobną kostkę.W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju , dodajemy posiekaną cebulę ,czosnek i paprykę. Smażymy do momentu aż cebula będzie szklista,zalewamy przecierem pomidorowym,dodajemy koncentrat pomidorowy ,miód,musztardę,goździki. Gotujemy, na małym ogniu, aż sos będzie gęsty,wlewamy wino,sos sojowy.Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i ostrą papryką.Gotujemy jeszcze przez 20 minut.Gotowy sos przecieramy przez sitko.
bogusia 82
Sos możemy użyć jako marynaty do mięsa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aginaa 15.06.2015 07:46
smaczny sos
Róża1 15.06.2015 00:00
palce lizać sosik !!!!!!
Damiano 14.06.2015 23:12
Pyszny ten sos

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat