Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy smalec ze śliwką

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Słonina świeża 500 g
cebula 1 szt
śliwki suszone 7 szt
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy smalec ze śliwką

Słoninę kroimy w drobną kostkę. Można ją też przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, ale ja lubię takie wyraźne, chrupiące skwarki w smalcu.
Wrzucamy kawałeczki słoniny do garnka i wytapiamy je na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy skwarki zaczną się rumienić, kroimy w kostkę cebulę, zaś śliwki na cienkie paseczki. Dodajemy je wraz z majerankiem do słoniny, najlepiej po trochu, tak aby tłuszcz nam nie "zbuzował" i nie wykipiał.
Mieszamy. Kiedy cebula będzie miała już złocisty kolor, zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy smalec solą i pieprzem, po czym przelewamy smalec do naczynia w którym zamierzamy go przechowywać.
Odstawiamy do ostygnięcia. Warto od czasu do czasu zamieszać smalec w naczyniu, tak aby skwarki i dodatki nie osiadły na dnie, a równomiernie rozłożyły się w całym smalcu.
Ostygnięty smalec wstawiamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 14.11.2016 19:16
Warto zrobić
gosia56 02.01.2013 11:20
ciekawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak