Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy smalec z mięsem mielonym i cebulką

3.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tradycyjne i pyszne domowe smarowidło do chleba - smalec z mięsem mielonym.

Składniki:

Smalec:

słonina 50 dag
mięso mielone 1 kilogram
cebula 1 kilogram
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
chili Prymat 1 szczypta
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat 1 łyżeczka
czosnek 1 główka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy smalec z mięsem mielonym i cebulką

Słoninę mielimy przez maszynkę, dajemy do garnka i topimy, ale nie całkiem na ciemne, tak aby była jeszcze w miarę jasna.

Stopniowo dodajemy po łyżce cebuli (gdybyśmy dali od razu całość, to słonina by nam wykipiała) i mieszamy, następnie dajemy mięso mielone i dobrze roztrzepujemy, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy, na sam koniec dajemy główkę czosnku drobno pokrojonego.

Zdejmujemy z ognia, jak smalec lekko przestygnie to przelewamy do słoiczków, odstawiamy w chłodne miejsce, jak będzie już dobrze zimny to wstawiamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 28.12.2018 22:37
Przed świętami robiłam domowy smalec, zajadaliśmy ze smakiem :)
Bożena Matuszczyk 30.11.2018 10:31
No u mnie też czasami to nawet nie trzeba żadnej kiełbasy czy czegoś innego bo smalczyk taki pyszny.;).
bietka 30.11.2018 10:35
Dokładnie wystarczy upiec domowy chlebek albo bułeczki, do tego domowy smalczyk i jest smaczne jedzonko :)
Bożena Matuszczyk 29.11.2018 11:07
Też nie dawno robiłam smalczyk.Pychotka;)
bietka 29.11.2018 14:59
U nas domu mężczyźni bardzo go lubią :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak