Domowy smalec z mięsem mielonym i cebulką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tradycyjne i pyszne domowe smarowidło do chleba - smalec z mięsem mielonym.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Smalec:

  • słonina

    50 dag
  • mięso mielone

    1 kilogram
  • cebula

    1 kilogram
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżeczka
  • chili Prymat

    1 szczypta
  • przyprawa do gulaszu

    1 łyżeczka
  • czosnek

    1 główka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Słoninę mielimy przez maszynkę, dajemy do garnka i topimy, ale nie całkiem na ciemne, tak aby była jeszcze w miarę jasna.

Stopniowo dodajemy po łyżce cebuli (gdybyśmy dali od razu całość, to słonina by nam wykipiała) i mieszamy, następnie dajemy mięso mielone i dobrze roztrzepujemy, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy, na sam koniec dajemy główkę czosnku drobno pokrojonego.

Zdejmujemy z ognia, jak smalec lekko przestygnie to przelewamy do słoiczków, odstawiamy w chłodne miejsce, jak będzie już dobrze zimny to wstawiamy do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 28.12.2018 22:37
Przed świętami robiłam domowy smalec, zajadaliśmy ze smakiem :)
Bożena Matuszczyk 30.11.2018 10:31
No u mnie też czasami to nawet nie trzeba żadnej kiełbasy czy czegoś innego bo smalczyk taki pyszny.;).
bietka 30.11.2018 10:35
Dokładnie wystarczy upiec domowy chlebek albo bułeczki, do tego domowy smalczyk i jest smaczne jedzonko :)
Bożena Matuszczyk 29.11.2018 11:07
Też nie dawno robiłam smalczyk.Pychotka;)
bietka 29.11.2018 14:59
U nas domu mężczyźni bardzo go lubią :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat