Domowy smalec z czosnkiem i smażoną cebulką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Słonina świeża

    1 kg
  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula

    1/2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1 kg świeżej słoniny pokroić w drobną kostkę, wsypać do garnka, dodać 3 obrane ząbki czosnku i topić to na małym ogniu. Gdy mamy już trochę wytopionego smalcu, wlać go na patelnię i usmażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, którą po usmażeniu miksujemy blenderem i dodać do słoniny, dalej wytapiać na małym ogniu, a gdy uważamy, że skwarki mają odpowiednią jakość przelać wszystko do metalowej miski i ostudzić, pozostawić całość do stężenia. Smalec jest doskonałym smarowidłem do kanapek, do którego nie potrzeba już innego obkładu lub do smażenia

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 26.10.2011 20:11
a dałbym sobie rękę uciąć, że wczoraj dodawałem tu komentarz...no nic powtórzę :o) : dawno nie robiłem smalczyku, a idzie zima podczas której smalec jest na wagę złota :o)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat