Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy smalec z czosnkiem i smażoną cebulką

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Słonina świeża 1 kg
czosnek 3 ząbki
cebula 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy smalec z czosnkiem i smażoną cebulką

1 kg świeżej słoniny pokroić w drobną kostkę, wsypać do garnka, dodać 3 obrane ząbki czosnku i topić to na małym ogniu. Gdy mamy już trochę wytopionego smalcu, wlać go na patelnię i usmażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, którą po usmażeniu miksujemy blenderem i dodać do słoniny, dalej wytapiać na małym ogniu, a gdy uważamy, że skwarki mają odpowiednią jakość przelać wszystko do metalowej miski i ostudzić, pozostawić całość do stężenia. Smalec jest doskonałym smarowidłem do kanapek, do którego nie potrzeba już innego obkładu lub do smażenia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 26.10.2011 20:11
a dałbym sobie rękę uciąć, że wczoraj dodawałem tu komentarz...no nic powtórzę :o) : dawno nie robiłem smalczyku, a idzie zima podczas której smalec jest na wagę złota :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak