Domowy smalec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słonina

    1/2 kg
  • cebula

    1 duża
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony

    1/3 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowy smalec foto
Słoninę okroić w drobną kostkę i wrzucić do rondelka. Postawić na gazie i podgrzewać ok 30 minut często mieszając.
Krok 2 - Domowy smalec foto
Gdy się słonina wytopi i skwarki będą brązowo - złote dodać pokrojona w drobną kostkę cebule oraz przyprawy. gotować jeszcze ok. 10 minut.
Krok 3 - Domowy smalec foto
Przelać do miseczki by smalec stężał.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara777 23.10.2015 17:35
musi być smaczny
Adamorek 28.02.2015 16:20
idealny do wiejskiego chleba
Bernadeta1 28.02.2015 14:05
dawno nie robiłam domowego smalcu, narobiłaś mi smaku na chlebek z takim smalcem i do tego ogóreczek kiszony
Franciszek 28.02.2015 11:07
Moje smaki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat