Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy smalczyk

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 1/2 kg
cebula biała 3 szt
czosnek 2 ząbki
majeranek 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy smalczyk

Kroki postępowania

1
Słoninę kroimy w kostkę lub mielimy maszynką do mięsa Przekładamy do garnka i topimy na wolnym ogniu do momentu aż powstaną złotobrązowe skwarki.
Krok 1 - Domowy smalczyk foto
2
Wytopione skwarki odcedzamy na sicie od smalcu.
Krok 2 - Domowy smalczyk foto
3
Smalec wlewamy do garnka dodajemy obrany czosnek oraz cebule. Smażymy kilka minut aż się lekko zarumienią ale nie przypalą. Zdejmujemy z ognia i studzimy, dodajemy przyprawy i przelewamy do pojemniczków.
Krok 3 - Domowy smalczyk foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak