Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy ser biały

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 6 litrów
śmietana 12% 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy ser biały

Ostatnio będąc u ciotki dostalam od nich dużo mleka, stwierdziłam,ze zrobie ser biały- domowego dawno nie jadłam. A pmietętam jak babcia, czy nawet mama go robiły.

Do garnka wlewamy śmietanę oraz mleko krowie. Odstawiamy w cieplejesze miejsce aby zrobiło się zsiadłe mleko z niego około 2 dni.


następnie na małym ogniu podhrzewamt go, w ten sposób dochodzi do oddzielenia się sera od tzw serwatki. Trwa to około 30 minut. Następnie w worek uszyty z tetry (taki rożek) wykładamy i skrecamy, przyciskamy na tacy na wierzcu czymś aby odciekł (np na tace a na ser deskę do krojenia i coś na deskę ) aby odciekł, ewentualnie można go zawiesić na kranie ( czasem mama tak robiła ) :)

Polecam

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 25.08.2015 07:12
dzisiaj taki zrobie
dianix 13.09.2012 17:30
Tak, ja chyba zaczne to częściej robić, oby mleko było:)
adelajda 13.09.2012 17:14
Często robię ser ! Domowy najlepszy !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak