Domowy schab suszony

Domowy schab suszony

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kilogram
  • sól

    35 gram
  • cukier

    1 łyżka
  • tymianek

    1 łyżka
  • ziele angielskie

    6 sztuka
  • kolendra

    2 łyżeczka
  • czosnek

    5 ząbek
  • liść laurowy

    3 sztuka
  • owoc jałowca

    kilka szt.
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    1/2 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Majeranek, tymianek, kolendrę, ziele angielskie i jałowiec rozetrzeć w moździerzu. Dodać pokruszony liść laurowy, sól, pieprz, cukier i przeciśnięty czosnek. Wszystko wymieszać. Mięso umyć. Osuszyć na ręczniku papierowym i natrzeć przygotowaną marynatą. Przyprawy wklepać w mięso. Mięso przełożyć do naczynia z pokrywką (np. żaroodpornego) i schować do lodówki na 5 dni. Dwa razy dziennie mięso przekładać i odlewać wytwarzające się soki. Po 5 dniach mięso owinąć trzykrotnie w pończochę lub w specjalną siatkę. Związać ciasno sznurkiem i powiesić w suchym, ciepłym miejscu. U mnie była to szafka nad kaloryferem. Schab zostawić do wyschnięcia na 6 dni. Po tym czasie schab wyciągnąć z pończochy i schować do lodówki na kolejne 4 dni. Podawać pokrojony na bardzo cienkie plasterki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

14.07.2014 21:53
świetny przepis, z chęcią spróbowałabym

Tahitha

02.03.2014 19:25
tego szukałam :)dzięki

artur7

08.12.2013 17:12
takie mięsko to mogę jeść

Rafał10

28.02.2013 20:35
mmmm najlepszy ! NAJZDROWSZY!

karolina1869

17.02.2013 11:01
pycha

Joanna46

12.01.2013 09:36
Rewelacja.

iziona

12.01.2013 09:05
Wyglada bajecznie, ale ja bym się chyba bała zaryzykować jego zrobienie

adelajda

11.01.2013 21:53
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat