Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy schab suszony

5.0
(46)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kilogram
sól 35 gram
cukier 1 łyżka
tymianek 1 łyżka
ziele angielskie 6 sztuka
kolendra 2 łyżeczka
czosnek 5 ząbek
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuka
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Pieprz czarny Prymat w młynku 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy schab suszony

Majeranek, tymianek, kolendrę, ziele angielskie i jałowiec rozetrzeć w moździerzu. Dodać pokruszony liść laurowy, sól, pieprz, cukier i przeciśnięty czosnek. Wszystko wymieszać. Mięso umyć. Osuszyć na ręczniku papierowym i natrzeć przygotowaną marynatą. Przyprawy wklepać w mięso. Mięso przełożyć do naczynia z pokrywką (np. żaroodpornego) i schować do lodówki na 5 dni. Dwa razy dziennie mięso przekładać i odlewać wytwarzające się soki. Po 5 dniach mięso owinąć trzykrotnie w pończochę lub w specjalną siatkę. Związać ciasno sznurkiem i powiesić w suchym, ciepłym miejscu. U mnie była to szafka nad kaloryferem. Schab zostawić do wyschnięcia na 6 dni. Po tym czasie schab wyciągnąć z pończochy i schować do lodówki na kolejne 4 dni. Podawać pokrojony na bardzo cienkie plasterki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 14.07.2014 21:53
świetny przepis, z chęcią spróbowałabym
Tahitha 02.03.2014 19:25
tego szukałam :)dzięki
artur7 08.12.2013 17:12
takie mięsko to mogę jeść
Rafał10 28.02.2013 20:35
mmmm najlepszy ! NAJZDROWSZY!
karolina1869 17.02.2013 11:01
pycha
Joanna46 12.01.2013 09:36
Rewelacja.
iziona 12.01.2013 09:05
Wyglada bajecznie, ale ja bym się chyba bała zaryzykować jego zrobienie
adelajda 11.01.2013 21:53
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak