Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy przecier pomidorowy z tymiankiem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory Lima 3 kilogramy
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
tymianek 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy przecier pomidorowy z tymiankiem

Kroki postępowania

1
Zdrowe i bez plam pomidory umyj i pokrój na ćwiartki. Usuń twarde szypułki i przełóż do dużego garnka z grubym dnem. Zagotuj pod przykryciem, dodaj sól, cukier, pieprz i tymianek. Gotuj na wolnym ogniu, aż pomidory zaczną się rozpadać.
Krok 1 - Domowy przecier pomidorowy z tymiankiem foto
2
Zdejmij garnek z ognia i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Gęste sitko ułóż nad miską i wkładaj do niego porcjami ciągle jeszcze gorące pomidory. Przecieraj, najwygodniej jest to robić silikonową szpatułką, aż na sitku zostaną tylko nasiona i skórki.
Krok 2 - Domowy przecier pomidorowy z tymiankiem foto
3
Przetarty przecier przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzuj w garnku około 15 minut.
Krok 3 - Domowy przecier pomidorowy z tymiankiem foto
4
Pozostaw pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Następnie przenieś do ciemnej i chłodnej piwnicy.
Krok 4 - Domowy przecier pomidorowy z tymiankiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 23.08.2014 08:53
Fajnie mieć takie zapasy na zimę.
anemon 01.02.2014 08:17
Pomysł z oregano i gorczycą muszę koniecznie wypróbować, a tymianek świetnie uzupełnia smak pomidorów.
Klausia 31.01.2014 19:53
z tymiankiem musi być super :)
Alex_M 24.12.2013 11:15
świetny domowy przecier :) tez lubię zrobić jak mam pomidorki :)
barbara11561 13.05.2013 11:44
świetny taki domowy:)
ben-ka 27.10.2012 23:22
Ja jeszcze dodaję oregano i gorczycę i też jest smaczny.
Grazyna0211 24.10.2012 18:59
najlepszy przecier to właśnie taki własnej produkcji
jozefinach 22.10.2012 08:58
Na zimę jak znalazł. Domowej roboty przecier najzdrowszy.
teresa18 07.10.2012 13:23
aromatyczny
anemon 23.09.2012 12:04
To kwestia Misiu jak komu wygodnie, nie ma większego znaczenia ze skórkami czy bez, dla mnie tak jest szybciej. Ważne, że efekt końcowy taki sam.
misia53 22.09.2012 21:13
jak miałam swoje pomidorki tez robiłam , jest pyszny ale mi wygodniej było sparzyc pomidorki i bez skórek szybciutko sie przecierają .... a z tymiankiem to dobry pomysł ...bardzo lubię to ziółko...
alaaa 22.09.2012 20:48
domowy przecier jest pyszny,,
adelajda 22.09.2012 17:29
domowy najlepszy !
Zdzisław 21.09.2012 23:16
od razu do użycia w zimie
Sylwia26 21.09.2012 19:29
Wyśmienite do makaronu, mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak