Domowy przecier pomidorowy z tymiankiem

Domowy przecier pomidorowy z tymiankiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory Lima

    3 kilogramy
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • tymianek

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Domowy przecier pomidorowy z tymiankiem

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowy przecier pomidorowy z tymiankiem foto
Zdrowe i bez plam pomidory umyj i pokrój na ćwiartki. Usuń twarde szypułki i przełóż do dużego garnka z grubym dnem. Zagotuj pod przykryciem, dodaj sól, cukier, pieprz i tymianek. Gotuj na wolnym ogniu, aż pomidory zaczną się rozpadać.
Krok 2 - Domowy przecier pomidorowy z tymiankiem foto
Zdejmij garnek z ognia i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Gęste sitko ułóż nad miską i wkładaj do niego porcjami ciągle jeszcze gorące pomidory. Przecieraj, najwygodniej jest to robić silikonową szpatułką, aż na sitku zostaną tylko nasiona i skórki.
Krok 3 - Domowy przecier pomidorowy z tymiankiem foto
Przetarty przecier przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzuj w garnku około 15 minut.
Krok 4 - Domowy przecier pomidorowy z tymiankiem foto
Pozostaw pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Następnie przenieś do ciemnej i chłodnej piwnicy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

ben-ka 23.08.2014 08:53
Fajnie mieć takie zapasy na zimę.
anemon 01.02.2014 08:17
Pomysł z oregano i gorczycą muszę koniecznie wypróbować, a tymianek świetnie uzupełnia smak pomidorów.
Klausia 31.01.2014 19:53
z tymiankiem musi być super :)
Alex_M 24.12.2013 11:15
świetny domowy przecier :) tez lubię zrobić jak mam pomidorki :)
barbara11561 13.05.2013 11:44
świetny taki domowy:)
ben-ka 27.10.2012 23:22
Ja jeszcze dodaję oregano i gorczycę i też jest smaczny.
Grazyna0211 24.10.2012 18:59
najlepszy przecier to właśnie taki własnej produkcji
jozefinach 22.10.2012 08:58
Na zimę jak znalazł. Domowej roboty przecier najzdrowszy.
teresa18 07.10.2012 13:23
aromatyczny
anemon 23.09.2012 12:04
To kwestia Misiu jak komu wygodnie, nie ma większego znaczenia ze skórkami czy bez, dla mnie tak jest szybciej. Ważne, że efekt końcowy taki sam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat