Domowy przecier pomidorowy z bazylią

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory Lima

    8 kg
  • bazylia świeża

    2 garście
  • masło

    50 g
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z pomidorów wyciąć gniazdo i pokroić na ćwiartki. Gotować na wolnym ogniu z dodatkiem masła i bazylii aż zmniejsza swoją objętość o połowę. Przetrzeć przez sito i doprawić do smaku solą. Gorący przecier wlewać do wysterylizowanych słoików. Pasteryzować przez 15 minut i pozostawić do ostygnięcia nakrętka do dołu.
Słoiki z powodzeniem możemy wysterylizować w piekarniku w temp 100 stopni C przez 15 minut. Podobnie możemy przeprowadzić pasteryzację w przypadku gdy nie dysponujemy dużym garnkiem do pasteryzowania.
kloruś
Składniki na 4 litrowe słoiki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat