Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy przecier pomidorowy z bazylią

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory Lima 8 kg
bazylia świeża 2 garście
masło 50 g
sól do smaku

Porada

Składniki na 4 litrowe słoiki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy przecier pomidorowy z bazylią

Z pomidorów wyciąć gniazdo i pokroić na ćwiartki. Gotować na wolnym ogniu z dodatkiem masła i bazylii aż zmniejsza swoją objętość o połowę. Przetrzeć przez sito i doprawić do smaku solą. Gorący przecier wlewać do wysterylizowanych słoików. Pasteryzować przez 15 minut i pozostawić do ostygnięcia nakrętka do dołu.
Słoiki z powodzeniem możemy wysterylizować w piekarniku w temp 100 stopni C przez 15 minut. Podobnie możemy przeprowadzić pasteryzację w przypadku gdy nie dysponujemy dużym garnkiem do pasteryzowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak