Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy przecier pomidorowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 6 kg

Porada

Przecieru niczym nie doprawiamy. Dopiero w chwili, gdy będziemy z niego korzystać można wedle woli i potrzeby doprawić.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy przecier pomidorowy

Pomidory kroimy w kostkę, wkładamy do dużego garnka i gotujemy na bardzo małym ogniu. Czas gotowania zależy od ilości pomidorów. Nasze 6 kg musiało się gotować ok. 3 godziny. Generalnie chodzi o to, żeby spora część wody z pomidorów odparowała. Musicie sami zadecydować jaką chcecie konsystencję. Czy bardziej wodnistą jak przecier, czy raczej gęstszą jak koncentrat. Gdy uzyskamy właściwą konsystencję to blenderem miksujemy na gładką masę i przekładamy do słoików. Mocno zakręcamy, przekładamy do garnka z wodą i pasteryzujemy przez 20 minut w 90 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 01.09.2014 14:23
prezentuje się zachwycająco i jest 100 razy lepszy niż ten ze sklepu
Jadwiga/Jaga85 24.08.2014 14:40
Pięknie opisany!!
gosia561 24.08.2014 11:38
wspaniała sprawa
gosia56 24.08.2014 10:41
robię też;) ale wolę od razu doprawić jak mam ochotę to otwieram słoiczek i wypijam;)
olkaaa 24.08.2014 09:45
przydatny przepis
Paolcia 24.08.2014 09:35
bardzo fajne naklejki :)
cukiereczek 24.08.2014 09:05
no no super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak