Domowy pasztet z żurawiną

Domowy pasztet z żurawiną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka

    1 kg
  • pierś z kurczaka

    2
  • wątróbka

    300 g
  • podgardle

    250 g
  • żurawina

    100 g
  • bulion

    2 l
  • jajka

    5
  • liść laurowy

    2
  • ziele angielskie

    5
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowy pasztet z żurawiną foto
Szynkę, kurczaka i podgardle (opcjonalnie słoninę/surowy boczek) gotujemy w bulionie z liściem laurowymi i zielem angielskim do miękkości. Pozostawiamy do przestygnięcia. Wątróbkę sparzamy gorącą wodą. Następnie mięso mielimy i doprawiamy do smaku. Do mięsa dodajemy żółtka, a białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do pasztetu. Wszystko dokładnie mieszamy z żurawiną.
Krok 2 - Domowy pasztet z żurawiną foto
Foremkę wykładamy cienkimi plasterkami boczku i przekładamy mięso.
Krok 3 - Domowy pasztet z żurawiną foto
Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180st (termoobieg).
Krok 4 - Domowy pasztet z żurawiną foto
Gotowy pasztet pozostawiamy do ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (32)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mtsiwak

22.11.2018 01:51
Moj wlasnie wyladowal w piekarniku z okazji Swieta Dziekczynienia w Stanach, zamiast miesa z przepisu uzylam miesa gotowanego z zup i zamrozonego z dodatkiem krolika i watrobki kroliczej :)

Asik32

12.02.2015 12:04
znakomicie smakuje!

kuklik

03.05.2014 06:18
pasztet i żurawina to jest to

mirosława4

10.04.2014 19:38
domowy najlepszy !

pestka

10.04.2014 11:41
wygląda na bardzo apetyczny

romanrafal

05.04.2014 06:41
apetyczny pasztecik

cukiereczek

02.04.2014 17:37
wyjątkowe,smaczne,domowe

IwonaKa

31.03.2014 14:36
pycha pasztecik

Iwusia

30.03.2014 23:50
coś wspaniałego

Lidka19880

24.01.2014 12:45
naprawdę wart wyoróbowania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat