Domowy pasztet pieczony z królika

Domowy pasztet pieczony z królika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • królik

    1,5-2 kg
  • kurczak

    1 kg
  • wątróbka

    1 kg
  • cebula biała

    4 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • bułka czerstwa

    3 sztuki
  • jajka

    7 sztuk
  • czosnek

    4 ząbki
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
  • sól do smaku

  • liść laurowy

    5 sztuk
  • ziele angielskie całe

    5 sztuk
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczone i umyte tuszki z królika wkładamy do dużego garnka tak samo robimy z kurczakiem i wątróbką zalewamy taką ilością wody aby mięso było przykryte i gotujemy na małym ogniu gdy mięso się zagotuje dajemy marchewkę i gotujemy dalej aż mięso zacznie się rozpadać od kości około 1,5 -2 godz.

Zostawiamy do wystygnięcia i obieramy od kości .

Obrane mięso przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę razem z marchewką i obraną surową cebulą i czosnkiem,następnie wbijamy jaja dajemy namoczoną wcześniej w wodzie bułkę (wyciśniętą dobrze)doprawiamy solą pieprzem i gałką, ja dosypuję jeszcze 1 łyżkę wegety wyrabiamy dobrze masę na pasztet najlepiej ręką i wkładamy na wyłożoną pergaminem blachę i pieczemy 80 min w temp 170*.Podawać z białym pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Dorian

26.12.2013 13:11
wyborny pasztet

rjustysia

28.10.2013 09:18
Bardzo zachęcająco wygląda :)

magdziorka6

09.09.2013 18:10
jest najleprzy domowy

Kamil

09.09.2013 10:41
taki pasztet to klasa :)

Magula

09.09.2013 08:12
2Milutka kolejne pyszności u Ciebie. Rewelacyjny pasztecik Ci wyszedł.

Aleksandra/Olcia

08.09.2013 22:23
domowe pysznosci

Karolcia12

08.09.2013 21:37
pasztet rewelacyjny

migotka28

08.09.2013 21:37
bardzo lubie pasztet z królika

treonina

08.09.2013 21:02
mmm pycha! już tak dawno nie jadłam domowego pasztetu...

Renata9

08.09.2013 20:56
bardzo lubię pasztet z królika, jest pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat