Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy pasztet drobiowo-wieprzowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 450 g
wieprzowina 450 g
wątróbki z kurczaka 100 g
podgardle 200 g
cebula
czosnek 3 zabki
jajko 2
sól
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat
smalec

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy pasztet drobiowo-wieprzowy

Kroki postępowania

1
Mięso wieprzowe oraz drobiowe zalewamy wodą (żeby było przykryte) i gotujemy do miękkości (można dodać ziele angielskie i liść laurowy). Kiedy mięso jest ugotowane dodajemy wątróbkę na kilka chwil aby ją jedynie zaparzyć. Następnie w wywarze moczymy czerstwą bułkę i minimum dwukrotnie (duże i małe oczka sitkowe w maszynce) mielimy słoninę, mięso, czosnek, cebulkę oraz namoczoną bułkę.
Krok 1 - Domowy pasztet drobiowo-wieprzowy foto
2
Kiedy wszystko mamy zmielone dodajemy jajka, sól, pieprz i zioła (wg uznania ilość – pamiętajmy aby nie przesolić!). Brytfanki wysmarować smalcem i przełożyć pasztet. Wywarem z mięsa polać wierzch pasztetu Można posypać np. papryką bądź przyprawami.
Krok 2 - Domowy pasztet drobiowo-wieprzowy foto
3
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 75 – 90 minut. Zostawić do ostygnięcia, następnie wyjąć z foremek i delektować się smakiem pysznego domowego pasztetu. Smacznego.
Krok 3 - Domowy pasztet drobiowo-wieprzowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 12.12.2012 12:16
rewelacyjny
Anna152 12.12.2012 12:16
rewelacyjny
Magula 06.08.2012 16:25
super Ci wyszedł ten pasztecik
halina17 22.07.2012 12:20
smaczny pasztet
halina17 22.07.2012 12:20
smaczny pasztet

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak