Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy pasztet

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 60 dkg
wieprzowa łopatka 30 dkg
wątróbka drobiowa 30 dkg
jajko 3 sztuki
cebula 3 sztuki
smalec 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
boczek wędzony ok.14 plasterków
sól do smaku
pieprz do smaku
grzyby suszone 1 leśne
boczek 25 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy pasztet

Kroki postępowania

1
Grzyby namoczyć i zagotować. Smalec rozgrzać w garnku. Wrzucić pokrojoną w dużą kostkę pierś z kurczaka, surowy boczek i wieprzowinę, dodać grzyby i obraną cebulę, oprószyć solą i pieprzem.
Krok 1 - Domowy pasztet foto
2
Dolać 1 szklankę wody i dusić pod przykryciem ok. 1 godzinę (w razie potrzeby dolać więcej wody).
Krok 2 - Domowy pasztet foto
3
Po tym czasie dodać pokrojone wątróbki i dusić jeszcze 10 minut.
Krok 3 - Domowy pasztet foto
4
Mięso ostudzić i dwukrotnie zmielić.
Krok 4 - Domowy pasztet foto
5
Dodać żółtka i gałkę muszkatołową, wymieszać.
Krok 5 - Domowy pasztet foto
6
Białka ubić, dodać do mięsnej masy, delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 6 - Domowy pasztet foto
7
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Rozłożyć połowę plasterków wędzonego boczku.
Krok 7 - Domowy pasztet foto
8
Wyłożyć na to mięsną masę, wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć resztę wędzonego boczku i liście laurowe.
Krok 8 - Domowy pasztet foto
9
Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę (aż wierzch się ładnie zrumieni).
Krok 9 - Domowy pasztet foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 12.10.2016 10:56
pyszny bo domowy;)
Pani Domu 05.09.2016 20:26
smaczny pasztet
pestka 13.11.2015 07:55
pasztet to tylko domowy - super
Malgorzata549 19.03.2015 10:53
apetyczny pomysł
agataw1990 04.02.2015 18:22
zjadłabym taki pasztecik
Iwona32 11.01.2015 14:55
super wyglada :)
Motorek 06.12.2014 09:30
pyszny pasztecik
Grażyna13 11.09.2014 21:49
co za pyszności :)
Grażyna13 02.09.2014 19:21
bardzo lubię :)
Motorek 26.06.2014 09:19
najlepszy domowy
stokrotka 24.06.2014 07:29
świetna propozycja
eeee 21.05.2014 09:05
Pycha mniammm
Margo1 01.05.2014 12:17
jednak domowy najlepszy
Ada-Gaba 22.04.2014 17:11
domowy najsmaczniejszy
Beata73 14.04.2014 08:42
w sam raz na Wielkanoc
gielbar 03.04.2014 17:02
Muszę spróbowac
Seba 03.04.2014 08:41
Bardzo dobry
goofy9 25.03.2013 12:58
ciekawy przepis, warto spróbować
Stenka 21.03.2013 07:50
apetycznie wygląda
Renata22 13.11.2012 16:09
ale pięknie wygląda ;)
Weronika_eM 13.04.2012 22:47
przepyszny
Wacław 13.04.2012 12:59
zgadzam sie,domowy najlepszy,wiem co jem !
Ewa6274879 13.04.2012 12:35
domowy najlepszy :) fajnie prezentuje się zrumieniony boczek na wierzchu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak