Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy paprykarz z tuńczykiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Paprykarz

ryż 100 gram
cebula 1 sztuka
marchew 1 sztuka
pomidory w puszce 3/4 puszki
tuńczyk kawałki w oleju 1 puszka

Dodatkowo

Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 1 sztuka
ketchup 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat
sól i pieprz

Ponadto

olej do smażenia

Porada

(*) Gorący paprykarz można przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia - do góry dnem. Tym sposobem paprykarz nadaje się do dłuższego przechowywania.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy paprykarz z tuńczykiem

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować w osolonej wodzie (może być odrobinę rozgotowany).
Krok 1 - Domowy paprykarz z tuńczykiem  foto
2
Natomiast cebulę należy posiekać, a marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ale nie na tych najmniejszych).
Krok 2 - Domowy paprykarz z tuńczykiem  foto
3
Cebulę zeszklić (oprószoną solą) na odrobinie oleju i kolejno dodać marchewkę, ziele angielskie oraz listek laurowy.
Całość chwilkę podsmażyć i podlać niewielką ilością wody.
Następnie patelnię przykryć, a warzywa dusić do miękkości.
(W międzyczasie przemieszać i ewentualnie dodatkowo dolać wody.)
Krok 3 - Domowy paprykarz z tuńczykiem  foto
4
Po tym czasie dodać pomidory (z zalewą).
Po zredukowaniu się sosu (nie do końca) wyjąć listek i ziele angielskie.
Krok 4 - Domowy paprykarz z tuńczykiem  foto
5
Zawartość patelni wymieszać z ryżem i następnie z tuńczykiem odsączonym z oleju.
Paprykarz doprawić do smaku i po ostygnięciu (*) - schłodzić w lodówce.
(Smaki powinny się przegryźć.)
Krok 5 - Domowy paprykarz z tuńczykiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:32
Lubię takie coś.
Diana Rusiłowicz 19.10.2016 00:30
Dla mnie sam w sobie tuńczyk także jest obojętny, ale już w potrawach - pycha.
Diana Rusiłowicz 19.10.2016 00:29
Dziękuję :)
adelajda 18.10.2016 17:02
Nie przepadam za tuńczykiem...w takim połączeniu może być smaczny ...
Diana Rusiłowicz 18.10.2016 00:56
Dziękuję :)
cukiereczek 17.10.2016 09:27
smaczny przepis
RenataZ-et 17.10.2016 09:26
świetna propozycja
Babeczka35 17.10.2016 08:18
Pysznie wygląda;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak