Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy najlepszy smalec-smarowidło

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Smalec-smarowidło jest najlepsze do pieczywa, jest zdrowsze od wszelkich pudełkowych tłuszczów, również do smażenia.........SMACZNEGO!!!

Składniki:

składniki:

podgardle surowe 70 dag
słonina 50 dag
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka

Porada

Skórę odciętą z podgardla, słoniny zamrażam i do bigosu dodaję później.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy najlepszy smalec-smarowidło

Świeże podgardle pokroić na paski i zmielić w maszynce na średnich oczkach, zmielić również słoninę pokrojoną.

Włożyć do gorącego garnka i wytapiać na średnim ogniu na rumiane skwarki co jakiś cza mieszając.

Pod koniec wytapiania wsypać majeranek, czosnek granulowany, wymieszać.

Wytopiony smalec razem ze skwarkami przelać do kamionkowego naczynia, po wystudzeniu nakryć talerzykiem i przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak