Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy monte z kaszy jaglanej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Zdrowe i obłędne w smaku domowe monte z kaszy jaglanej. Bardzo polubiłam kaszę jaglaną i lubię z nią eksperymentować. Przetestowałam jedzenie deseru w wersji na ciepło i na zimo – wygrywa wersja na ciepło.

Składniki:

kasza jaglana 50 gramów
mleko 3,2% 1 szklanka
banan 1 sztuka
kakao 1,5 łyżki
miód 1 łyżeczka
orzechy laskowe 1 garść
wiórki kokosowe 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy monte z kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem. W ten sposób pozbywamy się goryczki. Kaszę przekładamy do garnka i wlewamy mleko. Całość gotujemy na małym ogniu, często mieszając. Gdy kasza wchłonie całe mleko, oznacza to, że jest już gotowa.

Ciepłą kaszę przekładamy do miski. Wlewamy miód, dodajemy pokrojonego banana, orzechy laskowe oraz ciemne kakao. Wszystko blendujemy na gładki krem.

Gotowy krem przekładamy do szklanek lub małych szklanych kubeczków po jogurtach. Wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi i orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak