Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy makaron z atramentem kałamarnicy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
mleko 2%
masło 200 g
sól do smaku
Sól ziołowa jodowana Prymat
łosoś filet 2 szt
masło do smażenia 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy makaron z atramentem kałamarnicy

Na stolnicę dajemy 1 kg maki , solimy do smaku. Masło roztapiamy i mieszamy z ok 1/2 szklanki mleka. Wlewamy pomału do mąki i wyrabiamy. Dodajemy atrament kałamarnicy i dolewamy mleka według potrzeby. Wyrabiamy aż ciasto będzie miało jednolity kolor i będzie sprężyste. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy w paseczki. Posypujmy mąką i odstawiamy.

Łososia myjemy osuszamy i kroimy w kawałki. Solimy do smaku , podsmażamy na masełku. Makron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy na patelnie z łososiem mieszamy i doprawiamy z solą ziołową. Podajemy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monia2005 11.03.2014 12:27
kupowałam taki ale sama nie robiłam gdzie kupić atrament
Ania84 10.03.2014 12:09
o takich kluseczek to jeszcze nie widzialam i nie jadłam
V_kuchareczka 10.03.2014 10:23
ciekawy przepis
Jarek123 10.03.2014 09:52
Świetny kolorek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak