Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DOMOWY MAKARON PAPPARDELLE Z BOROWIKAMI I KREMOWYM SOSEM

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Przedstawiam bardzo smaczny przepis na makaron z borowikami. Kremowy sos z natką pietruszki i grzybami idealnie komponuje się z każdym rodzajem jajecznego makaronu. Osobiście polecam pappardelle. Danie robi wrażenie i przede wszystkim wybornie smakuje.

Składniki:

Makaron pappardelle

mąka pszenna typ 550 300 g
semolina 100 g
oliwa 3 duża łyż.
jajko 3 szt.
sól 1 łyżeczka

Sos borowikowy

borowiki 4 szt.
śmietanka 30% 400 ml
masło 50 g
cebula 1 szt.
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: DOMOWY MAKARON PAPPARDELLE Z BOROWIKAMI I KREMOWYM SOSEM

Do przesianej mąki z semoliną dodajemy sól, oliwę z oliwek i mieszamy. Dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 25 minut. Rozwałkujemy ciasto najcieniej jak potrafimy i kroimy na szerokość 2 cm i długość 35 cm. Możemy użyć maszynki do makaronów, ale jeżeli nie posiadamy, robimy to za pomocą noża.

Czyścimy borowiki pędzelkiem z ewentualnego runa leśnego. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojone w kostkę grzyby oraz cebulę. Smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor przez około 4 minut. Dodajemy masło, mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Doprawiamy solą i dodajemy śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu. Po 2 minutach dodajmy poszatkowaną natkę, mieszamy i redukujemy sos do gęstej emulsji. W międzyczasie gotujemy makaron na al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy do sosu grzybowego. Całość mieszamy i doprawiamy pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak