Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy makaron jajeczny

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
jajko 1 szt
sól 1 szczypta
woda 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy makaron jajeczny

Przesiewamy mąkę pszenną na stolnicę lub do miski ,a następnie robimy w niej zagłębienie w które wlewamy wodę, jajko oraz sól. Całość wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i pozostawiamy aby lekko przeschło. Ciasto wkładamy po trochu do maszynki z nasadką do makaronu , wychodzące nitki posypujemy mąką aby uniknąć sklejania się makaronu, Jeśli nie posiadamy takiej maszynki, płat ciasta zwijamy w rulon i nożem kroimy na cienkie paseczki, Makaron gotujemy w osolonej wodzie .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak