Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy makaron

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
jajko 2 szt
sól 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy makaron

Kroki postępowania

1
Mąkę wysypujemy do miski. Robimy zakłębienie i tam wlewamy rozkłucone jajka oraz szczyptę soli.
Krok 1 - Domowy makaron foto
2
Zagniatamy. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się połączyć dolewamy troszkę wody. Zagniatamy około 5-10 minut. Następnie rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów.
Krok 2 - Domowy makaron foto
3
Zwijamy rozwałkowane ciasto w roladkę i kroimy na cienkie paseczki.
Krok 3 - Domowy makaron foto
4
Rozkładamy ciasto aby powstały nitki. Suszymy, około 20 minut aby podczas gotowania nie powstały kluski.
Krok 4 - Domowy makaron foto
5
Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 5.
Krok 5 - Domowy makaron foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak