Domowy majonez

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    2/3 szklanki
  • żółtko surowe

    1 sztuka
  • woda

    1 (gorąca)
  • ocet winny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtko wbić do naczynia, wkrapiać oliwę i ucierać ciągle w jedną stronę drewnianym wałkiem lub łyżką. Gdy majonez zacznie gęstnieć dodać kilka kropel octu. Na konec majonez połączyć z wywarem z jarzyn lub gorącą wodą. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Przy ucieraniu majonez łatwo się warzy trzeba wtedy dodać łyzkę gorącej wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gacopierz23 23.02.2015 19:15
niestety kiedyś robiłam, ale mi się nie udał i zrezygnowałam
janek64 21.05.2012 14:22
Raczej idę na łatwiznę i kupuję gotowy majonez, ale warto umieć taki ucierać :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat