Domowy majonez

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2
  • pieprz do smaku

  • z cytryny do smaku

  • ostrej musztardy

    1 łyżeczka
  • żółtko jajek

  • olej rzepakowy

    300 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    (z magnezem)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowy majonez foto
Jajka sparzyć wrzątkiem a potem oddzielić białka od żółtek. Żółtka przełożyć do naczynia, w którym będzie robiony majonez ( białka można zamrozić ) dodać musztardę, odrobinę pieprzu, soli i octu i wszystko wymieszać.
Krok 2 - Domowy majonez foto
Miksować na średnich obrotach wlewając bardzo maleńkimi porcjami olej do miski. I tak miksować aż do wyczerpania się oleju. Gotowy, gęsty majonez przełożyć do słoiczka i podawać np. do jajek lub wędlin albo sałatek
Krok 3 - Domowy majonez foto
Domowy majonez zużyć jak najszybciej.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monia2005 15.01.2014 20:36
ładnie wygląda ,przepis na pewno wypróbuję
Agata3 15.01.2014 16:14
domowy najlepszy:)
Romanowka 15.01.2014 15:46
super, próbowałam robić majonez, niestety nie wyszedł taki fajny jak ten :)
Ankha 15.01.2014 15:35
Ładny słoiczek
marcia7 15.01.2014 15:24
fajny jako dodatek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat