Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy kwas chlebowy do picia

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 1 dag
rodzynki 8 dag
cukier 10-20 dag
chleb żytni 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy kwas chlebowy do picia

Wykonanie:
Chleb pokroić w kostkę i wysuszyć w piekarniku. Przełożyć do dzbanka i zalać 5 szklanek gorącej przegotowanej wody. Po ostudzeniu dodać drożdże wymieszane w niewielkiej ilości wody z cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić na 24 godz. w ciepłe miejsce. Następnie zlać do butelek wsypać rodzynki i wynieść w chłodne miejsce. Po trzech dniach napój jest gotowy do picia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 29.11.2013 00:12
interesujące
Pyszota 28.11.2013 20:18
muszę spróbować
LubieSushi
LubieSushi 28.11.2013 20:16
Czy są w nim choć małe procenty na zachętę?
Pawełek 08.09.2022 14:34
Owszem, ale niezbyt wiele

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak