Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy Kurczak z rożna

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1,2-1,4 kg
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
bulion drobiowy 1/2 szklanki
olej 3 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy Kurczak z rożna

Kroki postępowania

1
1. Kurczaka dokładnie myjemy i sprawdzamy czy nie pozostały na im żadne piórka.
Krok 1 - Domowy Kurczak z rożna foto
2
2. Z przypraw, bulionu (można zrobić z kostki rosołowej) i oleju robimy marynatę. (Należy wszystko dokładnie wymieszać).
Krok 2 - Domowy Kurczak z rożna foto
3
3. Kurczaka smarujemy marynatą (w środku także) i odstawiamy na 2 godziny. Później jeszcze raz smarujemy i ponownie odstawiamy na około 2 godziny.
Krok 3 - Domowy Kurczak z rożna foto
4
4. Posypujemy dodatkowo papryką słodką i ostrą.
Krok 4 - Domowy Kurczak z rożna foto
5
5. Nadziewamy na rożen i przymocowujemy. Skrzydełka i nóżki związujemy bawełnianą nicią aby nie latały. (Niektórzy nacinają skórę koło nóżek i zakładają je tam a skrzydełka wyginają do tyłu i zakładają - ile kuchni tyle metod ;) robimy tak jak nam wygodnie).

Kurczaka pieczemy wg zasady 60 minut na każdy kilogram masy.

Jeśli kurczak waży 1,5kg - pieczemy go 1h30minut.

Temperatura piekarnika to 180-200 stopni. U mnie domownicy uwielbiają mocno spieczoną skórkę więc piekę na 200 stopni :)

SMACZNEGO :)
Krok 5 - Domowy Kurczak z rożna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 26.12.2013 19:20
mniam mniam
Alex_M 06.11.2013 14:02
pysznosci! :)
Aannkaa82 08.06.2013 22:15
oj chętnie bym schrupała takiego kurczaczka,
JOANNA16 02.06.2013 07:23
pycha kurczaczek
rjustysia 22.04.2013 11:45
kurczak rewelacyjny, sama chętnie takiego przyrządzę :)
Anitapaj 11.04.2013 12:31
Smaczne ;)
Henryka2 02.04.2013 16:05
I słusznie.słusznie.U mnie też skóreczka musi być solidnie przypieczona.:)
mysza75 02.04.2013 14:04
Kurczaczek bardzo fajny,i lubię skórkę przypaloną :-)
Poison1988 02.04.2013 12:38
Pani Henryko to przyprawki się przypaliły :D a węgielek też dobry na trawienie :D
fotoviderek 02.04.2013 07:38
Takiego spieczonego lubię najbardziej :)
Henryka2 02.04.2013 01:20
Oj, przypaliło się kurczaczkowi.
pajbek 01.04.2013 20:37
To lubię :-)
alaaa 01.04.2013 18:10
lubię takiego,pyszne mięsko
WiktoriaGotuje 01.04.2013 17:58
na pewno pyszne, mam właśnie ochotę na takiego kurczaka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak