Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy koncentrat pomidorowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 2 kg
cukier 1 łyżeczka
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy koncentrat pomidorowy

Kroki postępowania

1
Pomidory umyć, wykroić twarde zielone końcówki, pokroić na cząstki i wrzucić do garnka.Pomidory gotować, aż do momentu jak się rozpadną.
Krok 1 - Domowy koncentrat pomidorowy foto
2
Wszystko dokładnie zmiksować blenderem. Powstałą pastę przecedzić przez gęste sito, by ewentualnie wyeliminować pozostałe skórki pomidora.
Krok 2 - Domowy koncentrat pomidorowy foto
3
Całość ponownie zagotować z cukrem.
Krok 3 - Domowy koncentrat pomidorowy foto
4
Gorący koncentrat wlewać do niewielkich słoiczków i na wierzch wlewać do każdego słoiczka łyżeczkę oleju. Dokładnie zakręcić. Nie wymaga pasteryzacji.
Krok 4 - Domowy koncentrat pomidorowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia35 01.08.2013 10:55
domowy najlepszy
Ola1984 01.08.2013 10:45
Taki domowy przecier jest idealny do wielu dań :) Ja dodaję jeszcze bazylię i trochę soli.
malaczarna23 01.08.2013 05:46
super,robiłam kiedyś i od kilku lat przestałam, muszę znowu wziąć się za robote:)
Mniam 01.08.2013 00:14
Domowy jest najlepszy:)
miszelka 31.07.2013 21:53
podobnie robię :)
reniatka 31.07.2013 20:33
nie ma jak domowy przecier
Ewa104 31.07.2013 20:31
Nie ma w sumie potrzeby dodawać oleju.Nie Popsuje się,bo pomidory doskonale się bez niego przechowają.
gosia1988 31.07.2013 20:31
domowy najlepszy
zielonamorelka 31.07.2013 20:25
super,a po co ten olej?chyba zrobię taki,ale bez cukru jednak z to zapasteryzuję
agnieszka214 31.07.2013 20:19
tez taki robie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak