Domowy ketchup

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    3 kg
  • cebula

    200 g
  • marchew

    3 szt
  • seler korzeń

    1 średnia szt
  • pietruszka korzeń

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

    3 łyżki
  • ziele angielskie

    5 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • cukier

    200 g
  • sól kamienna do przetworów

    2 łyżki
  • ocet

    1 łyżka
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1 płaska łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 płaska łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • jabłko kwaśne

    2 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowy ketchup foto
Pomidory umyć,wykroić twarde części,pokroić na cząstki i gotować 1 godzinę.Przetrzeć przez sito.
Krok 2 - Domowy ketchup foto
Marchew,seler,pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce.Cebulę obrać,posiekać i smażyć chwilę na oleju.Dodać starte warzywa i posiekany czosnek,dusić chwilę pod przykryciem.
Krok 3 - Domowy ketchup foto
Połączyć przetarte pomidory z duszonymi warzywami,dodać przyprawy i gotować około 3 godziny aż sos zgęstnieje.Pamiętajmy aby co jakiś czas przemieszać.Gotowy sos zmiksować blenderem.
Krok 4 - Domowy ketchup foto
Gorący ketchup przelewamy do wcześniej przygotowanych słoiczków.
Krok 5 - Domowy ketchup foto
Szczelnie zamykamy słoiki i pasteryzujemy 15 minut.Dzięki pasteryzacji ketchup przechowamy do następnych zbiorów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
maciek7 06.11.2013 20:58
rewelacyjny przepis, na pewno zrobię w sezonie !!!
jussta 05.11.2013 23:12
Fajny keczupik
Noruas 05.11.2013 19:35
mniam! wlaśnie miałam zrobić ;)
Aleksandra/Olcia 05.11.2013 19:11
tez robie swoj jest pyszny
Smaczna_B 05.11.2013 19:01
najlepszy domowy , bez chemii , też robię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat