Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy ketchup

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 3 kg
cebula 200 g
marchew 3 szt
seler korzeń 1 średnia szt
pietruszka korzeń 1 szt
czosnek 2 ząbki
olej 3 łyżki
ziele angielskie 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
cukier 200 g
sól kamienna do przetworów 2 łyżki
ocet 1 łyżka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 płaska łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 płaska łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
jabłko kwaśne 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy ketchup

Kroki postępowania

1
Pomidory umyć,wykroić twarde części,pokroić na cząstki i gotować 1 godzinę.Przetrzeć przez sito.
Krok 1 - Domowy ketchup foto
2
Marchew,seler,pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce.Cebulę obrać,posiekać i smażyć chwilę na oleju.Dodać starte warzywa i posiekany czosnek,dusić chwilę pod przykryciem.
Krok 2 - Domowy ketchup foto
3
Połączyć przetarte pomidory z duszonymi warzywami,dodać przyprawy i gotować około 3 godziny aż sos zgęstnieje.Pamiętajmy aby co jakiś czas przemieszać.Gotowy sos zmiksować blenderem.
Krok 3 - Domowy ketchup foto
4
Gorący ketchup przelewamy do wcześniej przygotowanych słoiczków.
Krok 4 - Domowy ketchup foto
5
Szczelnie zamykamy słoiki i pasteryzujemy 15 minut.Dzięki pasteryzacji ketchup przechowamy do następnych zbiorów.
Krok 5 - Domowy ketchup foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 06.11.2013 20:58
rewelacyjny przepis, na pewno zrobię w sezonie !!!
jussta 05.11.2013 23:12
Fajny keczupik
Noruas 05.11.2013 19:35
mniam! wlaśnie miałam zrobić ;)
Aleksandra/Olcia 05.11.2013 19:11
tez robie swoj jest pyszny
Smaczna_B 05.11.2013 19:01
najlepszy domowy , bez chemii , też robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak