Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy kefir (grzybek tybetański)

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 1 szkl.
grzybek tybetański 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy kefir (grzybek tybetański)

Kroki postępowania

1
Do szklanki, słoika lub kubeczka wlewamy świeże, nieprzegotowane mleko (nie może to być mleko UHT!!!) i wkładamy 2 łyżeczki grzybka tybetańskiego.

Przy produkcji kefiru musicie zachować kilka zasad, tzn. nie wolno używać metalowych naczyń i łyżek. Powinny to być naczynia szklane, drewniane lub plastikowe.
Krok 1 - Domowy kefir (grzybek tybetański) foto
2
Kubek przykrywamy czystą gazą, zabezpieczamy gumką recepturką, aby gaza nie spadała i odstawiamy w ciepłe miejsce (temperatura pokojowa) na około 24 godziny.

Jeśli jest ciepło czas skraca się i mleko zsiądzie się w kilka godzin.
Krok 2 - Domowy kefir (grzybek tybetański) foto
3
Na drugi dzień (lub wcześniej jeśli jest już mleko zsiadłe) grzybka musimy przemieszać i przecedzamy przez plastikowe sitko, używając plastikowej lub drewnianej łyżeczki).
Krok 3 - Domowy kefir (grzybek tybetański) foto
4
Grzybka tybetańskiego opłukujemy pod bieżącą wodą.
Krok 4 - Domowy kefir (grzybek tybetański) foto
5
Kefir jest gotowy do wypicia.

Jeśli macie ochotę grzybka dalej hodujecie, powtarzając cały cykl (przez 20 dni).
Po 20 dniach kurację przerywamy na 10 dni.
Jeśli grzybka nie zamierzacie dalej hodować dokładnie go opłuczcie, włóżcie do woreczka lub plastikowego pojemniczka i zamróźcie.
Krok 5 - Domowy kefir (grzybek tybetański) foto
6
Z takiego kefiru możecie przygotować tak jak ja domowy twaróg lub jeśli macie ochotę wzbogaćcie smak kefiru o świeże lub mrożone owoce.

Pamiętajcie także o tym, że grzybek podczas każdej produkcji rośnie, więc możecie podzielić się nim ze znajomymi lub produkować większe ilości kefiru, z którego przygotujecie pyszny twaróg.

Jeśli macie kogoś wśród znajomych czy w rodzinie, kto produkuje własnego grzybka poproście o kawałek i przekonajcie się sami jak smakuje.
Krok 6 - Domowy kefir (grzybek tybetański) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 12.09.2013 09:08
Mnie bardzo smakuje!
Noruas 11.09.2013 13:50
bardzo kreatywnie
Mniam 11.09.2013 13:42
Ja się nie przekonałam do tego grzybka, ale moja mama go sobie chwaliła.
AZgotuj 11.09.2013 13:33
właśnie za tydzień mam dostać grzybka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak