Domowy kapsalon

Domowy kapsalon

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kapsalon

  • frytki

    200 g
  • pierś z kurczaka

    150-200 g
  • ser żółty

    1 plasterek
  • ogórek zielony

  • pomidorki koktajlowe

  • sos czosnkowy

  • rukola

Marynata do kurczaka

  • olej

    0,5 łyżki
  • sos sojowy

    0,5 łyżki
  • pieprz czarny mielony

    1/4 łyżeczki
  • przyprawa curry

    0,5 łyżeczki
  • papryka słodka mielona

    1/4 łyżeczki
  • papryka ostra mielona

    szczypta
  • imbir mielony

    szczypta
  • gałka muszkatołowa mielona

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowy kapsalon foto
Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w paseczki. Następnie dodajemy do marynaty i odstawiamy na minimum 30 minut.
Krok 2 - Domowy kapsalon foto
Frytki rozsypujemy na blachę i pieczemy przez 20-25 minut w 200 C.
Krok 3 - Domowy kapsalon foto
Zamarynowanego kurczaka smażymy na patelni. Najlepiej dobrze go przypiec.
Krok 4 - Domowy kapsalon foto
Na spód foremki do zapiekania wsypujemy upieczone frytki, na to wrzucamy kurczaka i układamy żółty ser na samą górę. Foremkę wrzucamy jeszcze na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Krok 5 - Domowy kapsalon foto
Kiedy ser się rozpuści kapsalona wyjmujemy posypujemy na górze rukolą, dorzucamy plastry ogórka zielonego i pomidorki koktajlowe. Całość polewamy sosem czosnkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

berys18

22.06.2015 10:47
ciekawy pomysł, ciekawe danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat