Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy jogurt naturalny Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3,2% 3 l
zakwas 1 fiolka zakwaska Vivo

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy jogurt naturalny Zewy

Mleko wlać do garnka i podgrzać do temperatury 37-40 stopni.
Najlepiej użyć termometr kuchenny.
Potem fiolkę napełnić do połowy mlekiem i dokładnie wymieszać.
Zawartość fiolki wlać do mleka, wymieszać i szczelnie zakryć garnek.
Potem owinąć go w koc i odstawić na 8-10 godzin w ciepłe miejsce.
Garnek nie może stać w przeciągu.
Garnek z jogurtem przechowywać w lodówce.
Taki jogurt spożyć w ciągu 7 dni.
Można podać go z owocami, jako sos do sałatek, zamiast śmietany do mizerii lub innych potraw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak