Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy jogurt

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3,2% 1 l
jogurt naturalny 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy jogurt

Kroki postępowania

1
Mleko wlewam do rondelka, doprowadzam do zagotowania i pozostawiam do ostudzenia (na ok. 20 minut) do temperatury 40*C. Jeśli nie mamy termometru to temperaturę mleka sprawdzamy zanurzając palec w cieczy, mleko będzie dobre gdy jest gorące, ale nie parzy.
Krok 1 - Domowy jogurt foto
2
Do ciepłego mleka dodaję jogurt naturalny i dokładnie mieszam trzepaczką aż do połączenia się składników. Ciepłe mleko z jogurtem przelewam do suchych, wcześniej wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręcam.
Krok 2 - Domowy jogurt foto
3
Każdy słoiczek owijam w ręcznik lub koc i odstawiam na 12 godzin. Zimą można położyć słoiczki na kaloryferze. Po tym czasie jogurt wyraźnie zgęstnieje. Wtedy umieszczam zamknięte słoiczki z jogurtem w lodówce.
Krok 3 - Domowy jogurt foto
4
Przechowuję w lodówce przez ok. 7 dni. Aby otrzymać nową partię należy wykorzystać resztki kończącego się jogurtu.
Krok 4 - Domowy jogurt foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 11.07.2013 18:50
Ja robię dokładnie tak samo, ale mleka nie wlewam do słoiczków, tylko do dużego termosu obiadowego - odstawiam na noc, a rano gęsty jogurt gotowy :) Robię tą metodą od 20 lat, jest niezawodna -pilnuję tylko, aby mleko nie było zbyt ciepłe, bo cenne bakterie w nim zginą...
Kuchenka 11.07.2013 16:08
składnikiem jogurtu jest jogurt :o

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak