Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowy jajeczny budyń waniliowy do wypieków

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 4
mąka ziemniaczana 40 g
mleko 500 ml
cukier 75 g
cukier wanilinowy 1/2 torebki

Przepis i sposób przygotowania na: domowy jajeczny budyń waniliowy do wypieków

Utrzyj żółtka z cukrem na białą, puszystą masę. Wsyp cukier wanilinowy i jeszcze przez chwilę ucieraj. Dodaj 100 ml mleka i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj. Zagotuj 400 ml mleka i połącz składniki. Pamiętaj, żeby gotować całość na małym ogniu, bez przerwy mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, przełóż ją do sporej salaterki i natychmiast połóż na niej folię aluminiową. Ten zabieg zapobiegnie powstaniu kożucha, który jest całkowicie zbędny. Po przestudzeniu odłóżcie budyń do lodówki i użyjcie go np. do drożdżówek albo po prostu zjedzcie. Przepis pochodzi z mojego bloga http://agatagotuje.pl/

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

safcia 31.12.2012 09:19
ciekawy i domowy
Klausia 30.12.2012 00:19
Muszę zrobić dla mojego małego szkraba :)
Kate131 05.12.2012 09:23
domowy najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak