Domowy jabłecznik z cynamonem

Domowy jabłecznik z cynamonem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500g
  • masło

    250g
  • żółtka

    4
  • cukier

    200g
  • śmietana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • cynamon

    1-2 łyżeczki
  • jabłka

    1-1,2 kilograma
  • kardamon mielony

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. A następnie przesmażyć w garnku z łyżką cukru (niekoniecznie) podlewając odrobiną wody, żeby się nie przypaliły. Dodać cynamon.

Aby przygotować ciasto należy mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiekać z nią tłuszcz. Potem dodać żółtka, cukier i śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść. Następnie podzielić je na 2 części i rozwałkować.

Jedną część ułożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, posypać tartą bułką i nałożyć masę jabłeczną. Następnie należy jabłka przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 min. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agataw1990

02.02.2015 16:18
Wygląda bardzo smacznie

David

01.03.2013 11:07
rewelacja, mniam

Jodaj

10.08.2012 07:30
najlepszy :)

pierniczkowo

13.07.2012 08:46
bardzo lubię:)

Juleczka20

08.07.2012 15:53
uwielbiam

dorotka0000025

12.06.2012 14:07
super ciacho

Dorota59

26.05.2012 15:55
jabłeczniki są pyszniutkie

Magdalena1110

09.05.2012 20:07
lubię

gacopierz23

06.05.2012 20:08
jabłecznik to coś dla mnie

Ewelina47

25.04.2012 11:49
oj pyszny pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat