Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy hamburger

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 0,5 kg
bułka do hamburgerów 4 szt
ser żółty kilka plasterków
ogórki konserwowe 4 szt
sałata kilka listków
cebula czerwona 1 szt
majonez
ketchup pikantny
musztarda
sól i pieprz
woda 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy hamburger

1. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, musztardą i wlewamy wodę. Wyrabiamy i dzielimy na 4 części, przygniatając spodem talerza, robimy cienkie placki (w trakcie smażenia bardzo się skurczą).
2. Cebule kroimy w drobną kostkę i dodajemy do musztardy, majonezu i ketchupu, (proporcja 1-1-1), w taki sposób powstaje sos. ogórki, których brakuje na zdjęciu :), kroimy w cienkie słupki. Ser żółty kroimy w cienkie plasterki i kładziemy wg. uznania na usmażonego z jednej strony kotleta, smażąc go z drugiej strony. Przekrojone bułki lekko przypiekamy na suchej patelni by były ciepłe i chrupiące. Na spód bułki smarujemy sos, następująco kładziemy sałatę, ogórka, mięso z serem i przykrywamy górną częścią bułki.
Na koniec wbijamy patyczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak