Przepis i sposób przygotowania na: Domowy hamburger
Kiedy wszystkie składniki będą ze sobą połączone, wlewamy letnie masło i wyrabiamy do momentu kiedy „wchłonie” się w nie.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 90 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na osiem części, formujemy kulki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nie bułki (spłaszczamy), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min.
Następnie mleko mieszamy z żółtkiem, smarujemy nim bułki i posypujemy sezamem.
Bułki pieczemy 15 min w temperaturze 200°C ( bez termoobiegu ).
Mięso mieszamy z musztardą, solą oraz pieprzem. Formujemy okrągłe kotlety i grillujemy na patelni.
Bułki rozcinamy, „środki grillujemy.
Spód bułki smarujemy sosem, układamy sałatę, pomidor, czerwoną cebulę, sos, kotlet, czerwoną cebulę, ogórki konserwowe, polewamy pikantnym ketchupem, układamy wierzch bułki. „Spinamy” wykałaczką do szaszłyków.