Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy Hamburger

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielona wołowina 500 g
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 szt
musztarda 2 łyżeczki
olej
bułka 4 szt
pomidor 1 szt
ogórek konserwowy 1 szt
sałata lodowa 1 szt
ocet winny 3 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do samku

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy Hamburger

Zdrowy fast food - brzmi absurdalnie? Nie, kiedy hamburgera przygotujemy sami:)! Szybko, smacznie i bez wyrzutów sumienia!;).

Dobór sosu, bułki czy dodatków dowolny. Ja np. wybrałam pyszne bułki z piekarni, pszenne i z dynią.

1.Cebulę drobno pokroić
2.Mięso (antrykot) przyprawić solą i pieprzem, dodać musztardę (dijon), ocet winny i cebulkę.
3.Dokładnie wymieszać mięso, pougniatać.
4.Z mięsa formujemy hamburgery o grubości 1,5 centymetra.
5.Na rozgrzanych dwóch łyżkach oleju, smażymy hamburgery po 3 minuty z każdej strony.
6.Przekładamy na rozgrzaną patelnię grillowaną i smażymy jeszcze po 1 minucie z każdej strony.
7. Bułki (np. bułka pszenna lub z ziarnami) przekroić i podgrzać w piekarniku 2 minuty, 200 stopni z termo obiegiem.

Propozycja sosu :

- jogurt grecki 2 łyżki
- keczup 3 łyżeczki
- musztarda 2 łyżeczki
- przyprawa uniwersalna 1 płaska łyżeczka

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

SMACZNEGO:)!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 19.02.2014 07:56
domowe najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak