Domowy hamburger

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    500 g
  • sałata lodowa

  • pomidor

    1 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • sól

  • pieprz

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • ziarna kolendry

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    1 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • cebula biała

    1 szt
  • majonez

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczki
  • curry

    szczypta
  • ketchup

  • bułka do hamburgerów

    8 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczniemy od zrobienia kotleta mielonego.
Mięsko mielone doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i kolendrą.
Dodajemy jajo i cebulkę białą pokrojoną w drobną kosteczkę, a także bułkę tartą.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i formujemy płaskie, okrągłe kotlety.
Smażymy na rozgrzanym oleju/oliwie.
Sos curry przyrządzamy z majonezu, soku z cytryny i przyprawy curry.
Bułki do hamburgerów przekrajamy na pół, na spód wykładamy posiekany liść sałaty lodowej, następnie kotlet, na to ketchup i sos curry, później plater pomidora i cebuli czerwonej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anonimowy 25.01.2014 15:27
fajny pycha
Moni_Wwo 12.10.2013 21:24
O ile mnie pamięć nie myli to bułki kupiłam w Tesco lub EuroSpar
Agata3 12.10.2013 15:17
domowy ale za to pyszny i zdrowy ;)
gosia561 12.10.2013 11:23
ale smaczności
aniagdz 12.10.2013 10:19
domowy to domowy;)
2milutka 12.10.2013 10:16
ale kolorowy:)
Cranberry 12.10.2013 09:57
pyszny domowy
Anna133 12.10.2013 09:50
masz jakieś sprawdozne bułki ? bo aj często trafiam na rozpadajace sie :/
dwa pokoje z kuchnią 12.10.2013 09:02
my też czasami robimy takie hamburgery, ale mięso robię z grilla
malaczarna23 12.10.2013 09:01
uwielbiam takiego hamburgera

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat