Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy ekstrakt pomarańczowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcze 2-3 szt.
wódka 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy ekstrakt pomarańczowy

Pomarańcze sparzyć i dokładnie wyszorować, osuszyć. Następnie obrać je jak najcieniej ze skórki tak, by pozbawić je białej, wewnętrznej membrany, która nadaje goryczy. Najlepiej zrobić to ostrą obieraczką do warzyw.

Skórki pokroić w cienkie paseczki lub pozostawić je w większych kawałkach - nie ma to znaczenia. Umieścić je w słoiku lub szklanej buteleczce i zalać wódką. Szczelnie zamknąć.

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Ekstrakt osiąga swoją właściwą "moc" po kilu tygodniach.

W ten sam sposób można przygotować ekstrakt z innych cytrusów: cytryny, limonek lub mandarynek.

Doskonały do wypieków i deserów :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 29.04.2014 17:27
fajny przepis
2milutka 30.01.2014 10:33
też robie..:)
Izabela77 03.01.2014 20:05
super przepis, na pewno trzeba spróbować;
Barbara13 03.01.2014 18:18
bardzo przydatny przepis :)
Mira85 03.01.2014 17:47
fajny pomysł
Marlenka.S 03.01.2014 17:44
fajny przepis do wypróbowania
iwi 03.01.2014 17:36
Przydatny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak