Domowy ekstrakt pomarańczowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomarańcze

    2-3 szt.
  • wódka

    250 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomarańcze sparzyć i dokładnie wyszorować, osuszyć. Następnie obrać je jak najcieniej ze skórki tak, by pozbawić je białej, wewnętrznej membrany, która nadaje goryczy. Najlepiej zrobić to ostrą obieraczką do warzyw.

Skórki pokroić w cienkie paseczki lub pozostawić je w większych kawałkach - nie ma to znaczenia. Umieścić je w słoiku lub szklanej buteleczce i zalać wódką. Szczelnie zamknąć.

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Ekstrakt osiąga swoją właściwą "moc" po kilu tygodniach.

W ten sam sposób można przygotować ekstrakt z innych cytrusów: cytryny, limonek lub mandarynek.

Doskonały do wypieków i deserów :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krokus 29.04.2014 17:27
fajny przepis
2milutka 30.01.2014 10:33
też robie..:)
Izabela77 03.01.2014 20:05
super przepis, na pewno trzeba spróbować;
Barbara13 03.01.2014 18:18
bardzo przydatny przepis :)
Mira85 03.01.2014 17:47
fajny pomysł
Marlenka.S 03.01.2014 17:44
fajny przepis do wypróbowania
iwi 03.01.2014 17:36
Przydatny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat