Domowy cukier waniliowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1 szklanka
  • laska wanilii

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukier wsypać do słoika. Laski wanilii naciąć wzdłuż ostrym nożem. Delikatnie otworzyć i wyskrobać czarne nasiona. Dodać je do cukru i energicznie wymieszać. Skórki wanilii można przeciąć na 3 części i również dodać do cukru. Całość szczelnie zamknąć. Można z niego korzystać już następnego dnia.
Najlepiej użyć miękkie laski wanilii – to one mają najwięcej aromatu. Można również użyć twarde laski wanilii, jednak one nie mają w sobie tyle aromatu.
afrodyta
Domowy cukier waniliowy - bez chemii, za to z cudnym aromatem i zapachem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
noninka77 20.05.2016 19:22
Super sprawa:)
anka1988 20.05.2016 13:06
domowy najlpeszy
krokus 20.05.2016 12:36
domowy najlepszy, też robię
Mniam 20.05.2016 10:58
Też robię, jest niezastąpiony :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat