Domowy cukier waniliowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    300 gram
  • laska wanilii

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Laskę wanilii przecinam na pół, zeskrobuję nasionka, dorzucam do cukru.
Pustą laskę wanilii przecinam na mniejsze kawałki i dorzucam również do cukru.
Wszystko dokładnie mieszam.
Przekładam do szczelnie zamkniętego pojemnika.
Co jakiś czas wstrząsam stoikiem.
Po 1-2 tygodniach cukier jest już gotowy do użycia.
Po tym czasie przekładam do blendera i mielę wszystko na drobny pył.
Gotowe

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gacopierz23 29.12.2014 21:49
czas spróbować
Kamyczek 17.12.2014 10:31
rowniez robie cukier waniliowy
gosia56 17.11.2014 08:51
super też robię taki domowy ale jeszcze nigdy nie mieliłam dzięki ;)
Róża1 16.11.2014 23:38
najlepszy domowy , naturalny , bez składników chemicznych :-).

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat