Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy cukier waniliowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białego cukru 1 szk
laski wanilii 2

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy cukier waniliowy

Do wyparzonego i suchego słoiczka wsypać cukier. Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół i za pomocą tępej części ostrza noża wyskrobać ziarenka i włożyć je do cukru. Pozostałe części podzielić na kawałki i także umieścić w słoiku. Słoik szczelnie zakręcić zakrętką i odstawić słoik w suche i ciemne miejsce na około 2 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać słoikiem, bo cukier się zbryli. Po wymaganym czasie cukier razem z kawałkami wanilii zmielić np. w młynku do kawy i przesypać do czystego słoiczka, po czym szczelnie zakręcić. Teraz można cieszyć się wypiekami z domowym cukrem waniliowym. Gdy w słoiczku ubędzie połowa należy przygotować następną porcję aby mieć cukier na bieżąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak